Vrste lesenih palet

Kaj so palete in zakaj jih uporabljamo?

Paleta je ravna, navadno lesena konstrukcija, ki se uporablja za prevoz blaga.

Palete se uporabljajo za podlago, ki mora biti dovolj trdna, da lahko nanj postavimo manjše pakete za prevoz velikih količin. Narejene so tako, tako da jih lahko preprosto dvignete z viličarjem.

Teža palet je odvisna od nosilnosti,  od 3,5 kg navzgor. 

Statična in dinamična obremenitev lesene palete je veliko boljša kot na primer pri kartonskih ali prešanih paletah. Pri kartonskih in prešanih paletah se ob izpostavljenosti večje vlažnosti  trdnost občutno poslabša.

Specialne palite, izdelane po naročnikovih željah

Specialne palite, izdelane po naročnikovih željah

Vrste palet (razprite):

EURO palete

Euro paleto so zaradi zasnove in standarda najpogosteje uporabljena in zato najpomembnejša lesena distribucijska paleta v Evropi. Omogoča enostaven ter zanesljiv transport blaga in se uporablja za vse namene. Glavne prednosti Euro palet so dostopnost z viličarjem iz vseh štirih strani, enostavna izmenjava palet ter uporabnost. Euro paleta je naš najpogostejši proizvod s katerim oskrbujemo večino naših zadovoljnih kupcev. Dimenzije Euro palete so 1200 x 800 x 144 mm.

CP palete

CP palete so bile prvotno razvite za potrebe kemične industrije in industrije plastike. Izdelane so v devetih različnih velikostih. Najpogosteje uporabljene CP palete so CP1 in CP3. Palete so zaradi svoje zgradbe namenjene za transport proizvodov v jeklenih sodih, raznih drugih vrstah sodov, večjih škatlah, vrečah, ipd. 

Palete za enkratno uporabo

Namenjene so enkratni uporabi, zaradi česar je njihova cena znatno nižja v primerjavi z euro paletami. Izdelane v različnih dimenzijah in prilagojene posebnim potrebam ter nosilnostim. Uporabimo jih takrat, ko vemo, da palet ne bomo dobil nazaj oz. za transport ne potrebujemo standardizirane dražje palete.

Nestandardne palete in specialne palete

Nestandardne palete so namenjene predvsem izdelavi palet po naročilu naših strank, ki si tako omogočajo lažjo pripravo za prevoz svojih izdelkov, pa naj gre za cestni, ladijski ali letalski transport. Tukaj gre največkrat za palete za enkartno uporabo. Palete lahko termično obdelamo. 

Palete izdelamo v popolnem skladju s specifikacijami oz načrti naročnikov.

Specijalne palete se proizvaja izključno po želji in potrebi kupca, po specifikaciji in odvisno od proizvoda katerega se pakira in prevaža. Niso standardiziranih dimenzij, temveč se prilagajajo obliku proizvoda katerega se pakira. Na primer za pakiranje in transport sodov se uporabljajo specijalne palete za prilagajanje neravnim površnam. 

Naš program obsega celoten spekter novih in rabljenih lesenih palet

Vse vrste EURO palet, navadnih, termično obdelanih palet. 

Zaloge se ves čas spreminjajo in dopolnjujejo: